Днес, 9 май, пред личния състав на Командването на Сухопътните войски, беше прочетена заповед на министъра на отбраната за прекратяване на договора за военна служба и зачисляване в запаса на майор Ивайло Цветков.
Предметна награда „Картина“ му беше връчена от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който каза „Благодаря ти за цялостната служба. Пожелавам на теб и на близките ти много здраве и щастие!“.
Майор Цветков целуна бойното знаме, след което се обърна към своите командири и колеги с думите: „Благодаря на всички вас за съвместната ни служба. Пожелавам ви здраве, щастие и нови професионални успехи. За мен беше чест да служа в Командването на Сухопътните войски“.
След тридесет години в Българската армия нека удовлетворението от правилния избор, от достойно и честно извървения път в редиците на Българската армия не Ви напуска, господин майор Цветков.
Бъдете здрав – Вие и семейството ... още
Днес, 9 май, в град Перущица ще се проведат ритуали по издигане на националното знаме и поднасяне на венци пред паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметника на Петър Берон и църквата-костница „Свети Атанасий“. Кулминацията на честванията е тържествена проверка-заря от 22.00 ч. на площад „27-ми априлий“, в която ще вземат участие военнослужещи от 4-ти артилерийски полк и Представителния военен духов оркестър на Военновъздушните сили.
По повод годишнината, на 11 май, тържествени проверки-зари ще бъдат проведени и в град Брацигово и село Петрич, община Златица. В ритуалът в Брацигово, който ще започне в 21.00 ч. ще участват асеновградските артилеристи и Представителния военен духов оркестър на Военновъздушните сили.  В село Петрич проверката - заря, в която ще вземат участие военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски, е с начален час 21.00 ч..
 
На 8 май, в залата за бойни спортове на 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, се проведе открит урок по бразилско джиу-джицу. Гост-инструкторът Любомир Геджев демонстрира техники, приложими в бойната подготовка на формированията, както и при обучението в Специална лична защита. На военнослужещите беше демонстриран адаптиран към войсковия бой подход на бойния спорт.
Демонстрация се проведе пред военнослужещи от бригадата, определени за обучение за придобиване на квалификация „Инструктор по Специализирана лична защита“ и главните сержанти на формированията.
Събитието се осъществи по инициатива на временно изпълняващият длъжността командир на батальона майор Георги Пасков и главният сержант на бригадата старшина Деян Мадин. На мероприятието присъства заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Митко Балтов.
След края на демонстрираните техники, полковник Балтов увери присъстващите ... още
В китното балканско градче Калофер, на 8 май 2024 г., пред Паметника на загиналите за България се събраха родолюбиви българи, за да отдадат почит на героите с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в тяхна памет. Инициативата бе на Дружеството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града, което съвместно с Национален музей „Христо Ботев”, Кметство Калофер и 61-ва Стрямска механизирана бригада организира мероприятието.
В честването взеха участие военнослужещи от батальона за логистично осигуряване, щабен батальон и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Почит към подвига на загиналите за България пред Паметника на загиналите за България отдадоха: заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, кметът на град Калофер Драгомир Боев, представители на СОСЗР от Карлово и Калофер, патриотични организации и ... още
На 7 май, 10-ти механизиран батальон от 3-то бригадно командване, съвместно с Военен клуб - Враца проведе тържествен концерт, посветен на Деня на храбростта и празник на Българската армия.
В концерта участваха мажоретен състав при Център за работа с деца, театрална група Темп, танцов клуб „Мистерия”, спортен клуб „Харизма тийм” при Военния клуб, балет „Скай” и брейк клуб „Монстрайб” към Младежки дом - Враца, певческа група „Маргаритките” от Клуб на инвалида, Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица” - читалище „Развитие -1869“.
Мероприятието беше уважено от представители на областната и  общинска администрация, ученици, граждани и гости на града.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени